Buggenhout

Bosgemeente. En zo veel meer.

Buggenhout is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen in België, maar grenst aan de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.  Onze gemeente bevat 4 dorpskernen: Buggenhout-centrum, Opdorp, Opstal en Den Briel. In Opdorp ligt het geografisch middelpunt van Vlaanderen. Buggenhout behoort tot het Scheldeland en het Land van Dendermonde. Buggenhout ligt op een hoogte van 6-29 meter. De Hoge Jan is het hoogste punt.

Ben je benieuwd naar meer informatie over onze gemeente? Bezoek dan zeker eens de Wikipediapagina over Buggenhout.

Geschiedenis

De geschiedenis van Buggenhout gaat terug tot de middeleeuwen. Buggenhout werd voor het eerst vermeld in 1125, als Buckenholt, verwijzend naar het uitgestrekte beukenbos dat toen hier nog aanwezig was. Buggenhout lag van de Karolingische tijd tot de 11e eeuw in de Brabantgouw. Het maakte deel uit van het Hertogdom Brabant en ook de heren van Grimbergen hadden er rechten. Daarnaast was er bemoeienis van de Abdij van Affligem. Dit alles leidde er toe dat het Buggenhoutbos tot het kroondomein ging behoren en dat de heerlijkheid werd gesplitst in Buggenhout-Bournonville (ongeveer overeenkomend met de huidige dorpskom), waar het geslacht Bournonville tot 1765 heerste, en Buggenhout-Grimbergen, dat onder meer de huidige kernen Opstal en Briel omvatte. Dit maakte deel uit van Brabant en werd bestuurd door de heren van Grimbergen. De Fransen deelden Buggenhout in 1796 in bij het Scheldedepartement, dat in 1815 werd omgevormd tot provincie Oost-Vlaanderen. Op deze wijze werd Buggenhout niet bij de provincie Brabant, maar bij de provincie Oost-Vlaanderen gevoegd.

Natuur

Buggenhout is omgeven door landelijke gebieden en bossen. Het Buggenhoutbos is één van de grootste trekpleisters  van de regio en is een geliefde plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ook aangenaam wandelen is in het natuurgebied Vondelbeek op de Opstal . De jaagpaden en de vergezichten aan de Schelde op Den Briel zijn een andere troef. En natuurlijk mogen we  de grootste en mooiste dries van Opdorp niet vergeten waar in het voorjaar duizenden narcissen bloeien.

Bezienswaardigheden

Buggenhout heeft enkele interessante bezienswaardigheden, waaronder historische kerken, kastelen en landhuizen. Het Buggenhoutbos met zijn boskapel is echter een van de meest populaire trekpleisters, vooral voor wandelaars en fietsers.

Cultuur en evenementen

Buggenhout heeft een rijk cultureel leven met verschillende evenementen en festiviteiten gedurende het jaar. Deze kunnen variëren van lokale markten, kermissen tot muziek- en kunstfestivals zoals de Zomerse Donderdagen.

Toerisme

Hoewel Buggenhout misschien niet zo bekend is bij de doorsnee Vlaming , is het  een interessante bestemming voor wandelaars die geïnteresseerd zijn in landelijke charme, geschiedenis en natuur. Ontdek hier onze wandelpaden, natuurgebieden en bezienswaardigheden.

Economie

De economie van Buggenhout is divers, met landbouw, ambachtelijke activiteiten en dienstverlening als belangrijke sectoren. Net als in veel andere Vlaamse dorpen speelt de lokale middenstand een rol in de economie. Onze brouwerijen De Landstheer (Malheur) en Bosteels (Kwak en Karmeliet) zijn wereldwijd bekend. Babybilletjes blijven droog dankzij de luiers van Ontex. Bekijk onze sponsors en je ontdekt meteen wat lekkers en welke goede service Buggenhout biedt.

Bereikbaarheid

Buggenhout is bereikbaar via de weg en het openbaar vervoer, trein en bus. Het heeft verbindingen met de nabijgelegen dorpen, evenals grotere steden zoals Mechelen, Dendermonde, Brussel en Antwerpen.